miercuri, 14 martie 2018

Frânturile zilei (CLXXV)

Democraţia este atunci când nişte băieţi decid ce anume ai voie să alegi tu: Abc sau Cba. Lor le este perfect indiferent, pentru că ei au aceleaşi planuri şi pentru Abc, şi pentru Cba, care nu întâmplător sunt din gaşca lor. Băieţii care decid sunt cei care au banii necesari pentru a finanţa campaniile prin care Abc şi Cba se vor întrece să te convingă pe tine că ei reprezintă ideile zile şi sunt într-un conflict ireductibil. Pe lângă bani, băieţii mai pun la dispoziţie şi canalele de comunicare, proprietatea lor exclusivă, acolo unde o alternativă reală, autentică, nu se va auzi niciodată, pentru că nu se pune problema.

Dacă le este absolut indiferent cine va ieşi la vot, băieţilor nu le este deloc indiferent dacă se votează sau nu. Totul este ca tu, oaie între oi, să te deplasezi ca să pui ştampila, doar aşa funcţionează iluzia numită la mişto “democraţie”, iar dacă n-o faci e grav, pentru că sistemul există cât timp oamenii vor să existe, adică exact cât timp cred în el. Fără vot trebuie inventat ceva şi se pare că n-a mai rămas nimic de inventat, s-au terminat toate ideile politice, oricum cele autentice au fost demult îngropate în cărţi pe carenu stă nimeni să le mai citească.

Aşa că fă bine şi mergi la vot, bla, puterea politică este a ta, îi poţi face pe politicieni să tremure, bla-bla, tu îi legitimezi, tu îi poţi înjura mai târziu, bla-bla-bla, cine nu votează nu este responsabil, ş.a.m.d., ţi se spune orice minciună, eşti linguşit ca un împărat tembel, asta pentru că merge orice, oamenii vor să fie respectaţi şi sunt gata să se mulţumească şi cu parodia deşănţată a respectului, dacă ai fi atent ai observa că băieţii se distrează pe socoteala ta cu relaxarea pe care le-o dă ceaţa în care orbecăi şi noaptea din care nu vrei să te trezeşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu