marți, 15 martie 2016

Pipa – ghid de utilizare pentru un prieten

Te-ai decis să-ţi cumperi o pipă şi să încerci experienţa asta. Nu-i rău, nu-i rău deloc. E tot atâta diferenţă între a trage fum din pipă şi a trage din ţigaretă pe cât e între a trage un glonte şi a trage o palmă. Adevărata experienţă a tutunului n-ar trebui niciodată compromisă cu ţigaretele. Personal, cred că există în iad un loc şi un chin special dedicat celui care a viciat acest nobil nărav. Cât de năuc să fii ca să iei în răspăr ceva ce ţine de tabieturi complicate, de nesfârşite condiţionări greu de întrunit, de un calm al vieţii indispensabil reflecţiei şi o linişte interioară vecină cu ataraxia?

Ai văzut prin westernuri bătrânii şefi de trib cu pipa păcii, o singură pipă îndesată cu tutun care trece pe la fiecare pentru câte un fum, un singur fum care le gâdilă alveolele? Crezi că tipii ăia cu feţele zbârcite mureau de cancer pulmonar? Sau, mă rog, ai senzaţia că li se întâmpla să moară vreodată? Eu nu cred. Zece bătrâni care nu scot o vorbă şi o pipă ce se plimbă trebuie să fie nemuritori. Ai văzut în patria tutunului  vreun zăpăcit cu mâinile tremurându-i după ultimii bani din care să-şi cumpere o ţigară la bucată pe care s-o soarbă prosteşte până la filtru? Nu? Pai, cred că nici n-a existat vreunul.

Au trebuit să vină nişte europeni idioţi până în măduva oaselor, să-l “trateze”, să-l înghesuie într-o foiţă de hârtie, să-i adauge un filtru neghiob şi să văduvească tutunul de toată dimensiunea lui ritualică. Europenii au făcut trei prostii mari în America: genocidul amerindienilor, sclavajul negrilor şi mutilarea filosofiei tutunului. Cuvântul cheie pentru ultima dintre ele este: a-c-c-e-s-i-b-i-l-i-t-a-t-e. Ca să aibă sens şi preţ, fumatul ar trebui să fie greu accesibil, la limita imposibilului. Mai ţii minte cum era când te-ai apucat de ţigări? Mai ştii că ţigările aveau aromă? Iar acuma, când ai ajuns la un pachet pe zi, fumezi fum şi mănânci mâncare cu gust de hârtie? Te cred şi eu, dar vinovat e o dată cel care a inventat ţigara şi apoi tu pentru că ai cedat tentaţiei.


Pipa e despre tutun, ţigara e doar un viciu. Diferenţa dintre ele e ca aceea între a conduce un Bugatti 57SC Atlantic din 1936 sau o Dacia Logan cu motor 1,4 litri pe benzină. Şi nu vorbim despre bani aici, ci despre estetică şi performanţe. În primul rând, cred că ştii că tutunul în sine nu creează dependenţă. Astea sunt nişte poveşti cu peşti. Există indivizi a căror viaţă e într-atât de searbădă încât, sunt de acord, se pot agăţa de nişte ţigări împuţite de dimineaţa până seara. Există iarăşi oameni care-şi folosesc atât de puţin mâinile (la tăiat scânduri, la plantat lalele, la muls vacile, la cărat saci) încât singura utilizare pe care le-o găsesc ar fi aceea de a aprinde ţigări pentru a le duce maşinal la gură şi apoi pentru a le stinge într-o scrumieră. Printre patologiile curente ale modernităţii sunt prea lesne trecute cu vederea urâtul vieţii şi nefolosirea mâinilor.

Şi atunci oamenii aruncă vina pe tutun şi spun că provoacă dependenţă. Nu, nu este deloc aşa. Tutunul e o plantă ca oricare alta care, folosită de oameni echilibraţi, poate aduce anumite satisfacţii. Într-o lume de nebuni ca a noastră ne-am putea sinucide şi cu muşeţel. În ciuda a ceea ce se crede, tutunul nu te transformă într-un om inteligent, sau sexy, sau misterios. Nu, nu-ţi rezolvă problemele, pe alea doar tu le rezolvi, sau timpul; tutunul, niciodată. În general, dacă ai nevoie de un adjuvant ca să fii creativ sau optimist, tutunul nu este soluţia. Drama existenţială a condiţiei umane nu se rezolvă nici cu mâncare, nici cu băutură, nici cu fum. Tutunul este despre altceva, şi-ar fi bine să clarificăm dintru început acest lucru. Tutunul este despre aromă şi luciditate. Punctum. O gură de fum dintr-un amestec selecţionat pe care l-ai cumpărat, sau din tutunul cultivat de tine în grădină şi fiert până când rămâne apa limpede aduce o aromă mai dulce sau mai aspră, şi-ţi creşte tensiunea sangvină până într-un punct în care tot ce oricum era clar devine clar până la insuportabil. Marijuana îţi ia temporar minţile, tutunul ţi le restituie, cu condiţia să le fi avut dintotdeauna.

Dar ca toată această magie să se petreacă, trebuie să fumezi foarte puţin. Aproape niciodată. Trebuie să-ţi condiţionezi tutunul de un anume loc, sau doar câteva locuri, de un anume moment al zilei, de anumite stări sau evenimente, şi chiar să nu-ţi iei aproape niciodată tutunul la tine, pentru ca şi atunci când se întrunesc toate să nu poţi fuma. Eu, de exemplu, sub niciun chip nu fumez acasă în oraş, neavând balcon unde să ies, iar despre casa scărilor nici nu poate fi vorba. Nu fumez la şcoală la fumoar, neplăcându-mi limitările pe care le impun pauzele. Fumam într-un timp când ieşeam să plimb câinele, dar mai nou alerg, şi pipa nu se împacă cu fugăreala.

Fumez mai cu seamă la ţară, pe terasă, dar numai spre asfinţit, când pot contempla apusul roşietic cu o carte în braţe, pe care ori o citesc, ori n-o citesc. Fireşte, nu sunt în fiecare zi la ţară. Pune-ţi, aşadar, maximum de oprelişti şi tu, pune-le în cap, pentru că acolo şi doar acolo sunt barierele autentice, ca nu cumva să fie totul prea facil. Ai tot timpul în vedere pe bătrânii indieni, care fumai o dată la câteva luni, şi în niciun caz nu-şi începeau relaţia cu tutunul într-o budă de şcoală generală, bravând cu colegii mai mari.

Mi s-a întâmplat zilele trecute să fumez într-un parc, în Cluj, şi asta după vreo trei săptămâni fără pipă. A fost cum trebuia să fie, ca prima dată. Mi-am desfăcut întâi pipa şi am curăţat-o, lucru delicat care se face cu un instrument anume, pentru că pipa se înfundă şi nu-i poţi degaja canalul altfel. Nu te pot consilia în privinţa celei mai bune pipe, nu am experienţă şi sper că cea pe care o am acuma şi pe care am primit-o cadou de la un prieten mă va ţine până în ziua morţii. E din rădăcină de briar, o esenţă foarte rezistentă la foc, se macină insesizabil în interior dar nu se aprinde niciodată, consumul fiind practic insesizabil. Nu sunt erudit în materie de pipe pentru că nu-mi plac acumulările de obiecte (mă rog, cărţile se pot aduna mormane, dar cărţile nu sunt obiecte, sunt îngeri).

Oricum, tutunul se comportă altfel în pipă decât în ţigară. După ce o umpli bine, dar fără să îndeşi ca sălbaticul, o aprinzi cu un chibrit, ori cu o brichetă cu gâtul lung. Nu o dată, ci de multe ori, pentru că tutunul din pipă tinde să se stingă. Practic, ajunge să laşi pipa din gură pentru jumătate de minut şi va trebui s-o reaprinzi. Unora li s-ar părea obositor, eu văd numai avantaje. În primul rând, pipa nu mă împinge s-o fumez, impoliteţe pe care ţigara o face prea des. Adică, atunci când vezi cum ţigara arde singură (focul fiind întreţinut de tâmpenia de foiţă), pipa poţi s-o laşi din gură oricând şi s-o reaprinzi peste o lună. Dat fiind că tutunul arde de sus în jos, scrumul se află deasupra şi se formează instantaneu o crustă care ţine restul materialului compact.


Aşadar, ţine cont de toate aceste aspecte şi tutunul va fi pentru tine ceea ce trebuie să fie. Du rar pipa la gură, în funcţie de nişte condiţii la fel de greu de întrunit ca cele pentru o eclipsă de soare. Trăieşte o viaţă frumoasă, ca să nu cauţi frumuseţea în tutun, pentru că acolo nu-i decât savoare şi fum. Foloseşte-ţi mâinile ca să ştergi praful prin casă sau ca să speli vasele, dacă nu ai o grădină sau o livadă unde să le exersezi. Ar fi tragic să le foloseşti pentru tutun. Nu fă din tutun nici argumentul în favoarea inteligenţei tale, nici al atractivităţii tale. Atunci, şi numai atunci, aprinde o pipă bună, pufăie încetişor ca să se aprindă mai bine, trage un fum să-ţi umpli plămânii, ţine-l în tine cât poţi de mult şi apoi dă-i drumul încetişor spre cer. Observi? Aromă şi luciditate, nimic mai mult, niciodată nu va fi altceva. Dar e deja grozav, nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu